Nordic Walking

 een verlengstuk van wandelen

Nordic Walking

In de oudheid liepen herders en pelgrims met één of twee stokken om het wandelen in moeilijke terreinomstandigheden makkelijker
te maken. Ontlasting van de gewrichten lag aan de basis van het lopen van stokken.
Een andere voorloper van het Nordic Walking moet gezocht worden in de zomertrainingen van Finse langlaufers. Sinds het begin van de 20e eeuw gebruiken zij hun langlaufstokken tijdens hardlopen, sprongvormen en andere trainingsvormen om zodoende de coördinatie en de spierkracht van het bovenlichaam, welke zo belangrijk is tijdens het langlaufen, ook in de zomer te ontwikkelen.

Wat doet Nordic Walking?

Nordic Walking zorgt ervoor dat sportwandelen effectiever wordt doordat de nek-, schouder- en armspieren intensief worden gebruikt in combinatie met het middenrif. Daarnaast worden vooral de rug-, buik-, heup- en beenspieren optimaal aangespannen.

Een juist uitgevoerde techniek doet de totale actieve hoeveelheid spiermassa in het gehele lichaam doorlopend aanspannen en ontspannen. Daardoor ligt het totale energiegebruik 20% hoger dan bij het sportieve wandelen. De ultieme methode om af te vallen.

De belasting op het hart-longsysteem neemt toe, terwijl de ervaren zwaarte van de training niet toeneemt. Het uithoudingsvermogen neemt reeds toe vanaf het allereerste begin.

Deze vorm van training is effectief zonder dat de belasting op de gewrichten van rug, bekken en benen toeneemt.

Hoewel het erg belangrijk is, dat Nordic Walking goed is voor uw gezondheid is het vooral ook belangrijk om er van te genieten.

Is het moeilijk om de techniek te leren?

Gewoon gaan lopen met stokken is simpel. Maar voor echt leren Nordic Walken, met de juiste techniek, het goede ritme en het juiste effect, is wel degelijk les nodig!

LOGO biedt onder begeleiding van gecertificeerde instructeurs een cursus aan om de correcte Nordic Walking techniek aan te leren.

 


 

Cursus Nordic Walking

Loopgroep Oudewater start bij voldoende aanmeldingen regelmatig een cursus Nordic Walken voor beginners. Onder leiding van een gediplomeerd trainer leer je in een aantal lessen de beginselen van het Nordic Walken.  De Cursus bestaat uit 5 trainingen van een uur.
Tijdens deze cursus word op een rustige manier de beginselen van Nordic Walking aangeleerd en geoefend. Een onderdeel van de lessen is uitleg over de poles (stokken), schoeisel en kleding.

Die trainingen vinden plaats in overleg met de deelnemers. Verzamelen bij de de atletiekbaan achter de Voetbalvereniging Unio in Oudewater, Waardsedijk 213-C.

De kosten voor de cursus zijn €60,--

De poles (merk Leki) worden door LOGO beschikbaar gesteld.
Deelnemers die na de cursus lid worden van LOGO kunnen de poles tegen gereduceerde prijs aanschaffen.

Inlichtingen en inschrijven kan bij: Joke Bode, tel 06-20919895 .

Aanmelden kan ook via het contact formulier
Maximaal aantal deelnemers: 15 (vol = vol).

Trainingsdagen en Tijden

Dinsdagmiddag        15.00 - 16.15 uur (Gereserveerd voor de Speciale Trainingsgroep*)
Donderdagochtend 09.00 – 10.15 uur
Zaterdagochtend** 09.00 – 10.15 uur
De trainingen worden gegeven door Arie, Henny, Joke, Josta en Erica

**Op de eerste zaterdag van de maand gaan we "Buitengaats"
Op deze dagen lopen we niet de standaard rondjes maar gaan we buiten oudewater op zoek naar een mooie route hierdoor kunnen de tijden iets afwijken

* Extra Speciale trainingsgroep

Voor de mensen die die normale trainingen toch iets te veel vinden of voor diegene die herstellende zijn van een blessure. Traint er gedurende de wintermaanden een groep op de dinsdag middag van 15.00 tot 16.15 op een wat lager tempo onder begeleiding een trainer