verslag van de “De Koning Van Spanje Trail 2014”

Op zondag 4 mei organiseerde MudSweatTrails de vierde editie van de Koning van Spanje Trail. Een hardloopevenement met start en finish in het Zuid-Limburgse Gulpen.
Deze Trail dankt zijn naam aan de start & finish locatie in Gulpen: de Koning van Spanje beklimming. Een heuvel die door de Koning van Spanje tijdens de veldtochten door den Nederlanden gedurende de 80-jarige oorlog werd bezet. Droog, zonnig weer en een heerlijke temperatuur van 15°C dat waren de ingrediënten voor deze 4e Koning van Spanje Trail. In voorgaande edities was het weer nogal eens een extra uitdaging geweest maar dat was dit jaar wel anders. Ondanks de wat mindere looptrainingen van de laatste 2 weken had ik toch besloten om aan de start te verschijnen van de 18 km lange trail met de nodige hoogteverschillen oplopend tot 400 hoogtemeters.
Vanaf de allereerste minuut geniet ik van de prachtige omgeving. De parcoursbouwers van MusSweetTrails trakteerde ons (de trailers) op nieuwe paadjes in deze editie van de Salomon Koning van Spanje. Net na de start moest er al stevig geklommen worden, direct de berg “Koning van Spanje” op waar Steve de Doedelzakspeler alle trailers verwelkomde met het zo herkenbare geluid van de doedelzak. Hierna naar een klein stukje naar beneden en daarna weer omhoog. De route is goed aangegeven met bordjes en linten, maar waar ik toch ’n beetje bang voor was gebeurt niet …..ik loop goed! Veel lopers hebben het zwaar op de slingerende paadjes en het is geen moment vlak. De route voert ons na 8 km door de Gulp met natte voeten als gevolg. Het is dan ook geen overbodige luxe om trailschoenen met goede grip te hebben, want stronken, stenen, een klein beetje modder en water zijn een behoorlijke aanslag op evenwicht, snelheid en lichaam. Het weer is vandaag de grootste opsteker; als de zon door komt is het ook meteen warm. Maar er is genoeg verkoeling; af en toe eens een briesje en de schaduw van de bossen. Na 12 km nadert de verzorgingspost, ik loop lekker en besluit om niet te stoppen maar tijdens het lopen een handje winegums te pakken. Ik heb nog een goed gevulde “runningbelt” met mijn eigen mueslireep en drinken bij me. Nog ruim 6 km te gaan. Ik probeer me telkens te oriënteren waar we zijn. De route kronkelt alle kanten uit – naar links, naar rechts, omhoog, omlaag…… ik raak de tel kwijt, kom op paden en door weilanden waar ik nog nooit ben geweest. Ik geniet van de mooie paden, van de singletracks, van de uitzichten, van de mooie afdalingen en van de pittige klimmetjes. We lopen langs de bosrand en in de verte zie ik de lopers de veldweg langs de Gulperberg weer omhoog gaan. De laatste klim! nog even doorbijten en dan de Koning van Spanje weer naar beneden richting de finish. Die gedachte geeft me vleugels en ga nog even een krachtmeting aan met mezelf. Met het geluid van de doedelzakspeler op de achtergrond zwier ik naar beneden – FINISH! nu kan ik dan eindelijk beginnen aan het belangrijkste moment van de dag: de Erdinger AlkoholFrei! Met een eindtijd van: 1:43 uur ben ik dik tevreden, Proost

!
Link naar deze trail: http://www.mudsweattrails.nl/koningvanspanje_2014